Direct Toegang
SEO 100 Puntenplan
headershadow

Wijze Levensles

Waar je het niet van verwacht.

Een wijs, gekleurd man uit Helmond vertelde mij deze wijze les, waar iedereen zijn ding uit kan halen;

Een professor stond voor zijn filosofie klas en had een aantal voorwerpen voor zich staan. Hij pakte zonder woorden een grote, lege mayonaise pot en deed hem vol met golfballetjes. Toen vroeg hij zijn studenten of de pot nu vol was?
Iedereen beaamde dat.

wijze-kiezelsteentjes-les

De professor nam een doos met kleine kiezelsteentjes en goot die uit in de pot. Hij schudde die pot een beetje en de kiezelsteentjes rolde op de open plekjes tussen de golfballetjes. Toen vroeg hij zij leerlingen weer of de pot vol was?
Alweer zei iedereen dat de pot vol was.

De professor pakte een pot zand en goot hem uit in de pot. Natuurlijk, het zand vulde alles verder op. En weer vroeg hij de leerlingen of de pot vol was. De leerlingen reageerden met een unaniem ‘ja’.

Daarop pakte de professor een fles whiskey en goot de pot vol totdat er geen drup meer bij kon. De studenten lachten.

belangrijkst-in-het-levenBelangrijk in het leven

Als je het zand eerst in de pot doet, vervolgde hij, is er geen ruimte meer over voor de kiezelsteentjes en de golfballetjes. Zo is het ook in het leven.’Nu’, zei de professor toen het lachen afnam. Ik wil dat je je voorstelt dat deze pot je leven is. De golfballetjes zijn de belangrijkste zaken in je leven, je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden en je favoriete passies, en als al het andere verloren is gegaan, maar deze zaken zijn er nog, dan is je leven nog steeds vol. De kiezelsteentjes vertegenwoordigen de andere dingen die belangrijk zijn zoals je werk, je huis en je auto. Het zand is al het andere, de kleine, onbelangrijke dingen:’ the small stuff’.

Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteed zul je nooit ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn.

Geef daarom aandacht aan de dingen die belangrijk zijn voor je geluk.

wijze-fles-whiskey

Breng tijd door met je kinderen. Breng tijd door met je ouders. Bezoek je grootouders en ga met je partner uiteten. Ga nog eens lekker sporten. Er is altijd tijd om je huis schoon te maken of te strijken.

Zorg eerst voor de golfballen, de dingen die echt belangrijk zijn. Stel je prioriteiten, de rest is maar zand.

Een drankje

Een van de studenten vroeg waar de whiskey voor stond?
De professor glimlachte en zei:”Ik ben blij dat je dat vraagt?”
De whiskey laat zien dat hoe vol je leven ook lijkt, er is altijd ruimte voor een paar whiskey’s met je vrienden.

0 Reacties op “Wijze Levensles

Reageer hieronder

*